Stručna praksa u Šibensko-kninskoj županiji u okviru programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“

U organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u okviru programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, u periodu od 14-17. septembra 2017. godine, održana je stručna praksa – studijsko putovanje u Šibensko–kninsku županiju Republike Hrvatske.

Pored predstavnika Fonda, učesnici stručne prakse bili su polaznici treće generacije Programa koji se održava u saradnji sa Ekonomskim fakultetom iz Subotice, a koje čine predstavnici lokalnih samouprava, javnih i javno-komunalnih preduzeća, zaposleni u pokrajinskim institucijama i predstavnici civilnog sektora sa teritorije AP Vojvodine.

 

Naša delegacija imala je susrete sa gospođom Gabrijelom Žalac, ministarkom regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, kao i državnim sekretarom Spomenkom Đurić, zatim konsultantom za lokalni i regionalni razvoj i EU projekte Mladenom Šimuncem, gradonačelnikom Skradina Antoniom Brajkovićem, gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem, direktoricom Razvojne agencije Šibensko–kninske županije Mirom Lepur, kao i županom Goranom Paukom.

 

Akcenat posete bio je upoznavanje i obilazak realizovanih EU projekata. Među njima su Nacionalni park Krka, Tvrđava sv. Mihovil u Šibeniku (obnova), Ostrvo Prvić (infrastruktura i kulturna baština), obilaznica Vodice (saobraćajna infrastruktura), kanjon reke Krke gde su obnovljeni plaža Banj, šetalište sv. Ante do ušća i tvrđave sv. Nikole, memorijalni centar Fausta Vrančića u Prvić Luci, veletržnica Tribunj.

 

Uz razmenu iskustava na već realizovanim EU projektima, razgovarano je i na temu pisanja zajedničkih projekata s kojima bi se apliciralo pred EU fondovima, a sa posebnim osvrtom na programe Dunavski transnacionalni program (DTP) i Kreativna Evropa.