Uspešno realizovano studijsko putovanje za polaznike 6. ciklusa Specijalističkog programa

Polaznici 6. ciklusa Specijalističkog programa “Upravlјanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ protekle sedmice posetili su Gorenjsku regiju u Republici Sloveniji kako bi se upoznali sa primerima dobre prakse koji su uspešno realizovani kroz EU projekte.
Domaćini su bili predstavnici Regionalne razvojne agencije Gorenjske koji uspešno pišu i implementiraju EU projekte još od 1995. godine. Predstavlјeni su brojni uspešni projekti i većina njih je i posećena.
Delegacija, koju je predvodila Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, a u kojoj su bili i Nebojša Vojnović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i  Nikola Žeželј, direktor Razvojne agencije Vojvodine, imala je susrete s Janezom Fajfarom, gradonačelnikom Bleda, Rokom Šimencom, direktorom Razvojne agencije Gorenjske i Brankom Fartekom, direktorom Zavoda za sport Kranj.

Polaznicima su prikazani brojni uspešni projekti realizovani kroz Programe Evropske unije. Tako, na primer, posetili su projekat pod nazivom Dynamic Lights, koji se fokusira na smanjenje emisije uglјen-dioksida i pobolјšanje energetske efikasnosti javne rasvete: rasveta je postavlјena oko jezera na Bledu. Zatim, jedan od značajnijih projekata – Nordijski centar Planica koji je pokrivao obnovu i opremanje skakaonice i izgradnju trkačkog stadiona za nordijske discipline. Uz posetu projektnim lokacijama, polaznicima je skrenuta pažnja da će fokus EU projekata biti, i već jeste, na temu digitalizacije. Polaznici studentskog putovanja posetili su  i Turističku organizaciju na Bohinju gde im je predstavnica organizacije, Jana Vilman Proje, predstavila rad organizacije kao i projekat Bohinjsko/from Bohinj iz programa Interreg Europe.