Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima (eWAM)

Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima (eWAM)

Izvor finansiranja IPA progrаm prekogranične sаrаdnje Mаđаrskа – Srbijа
Partneri na projektu
  1. JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sаd, Srbjа
  2. Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Srbijа
  3. Vodoprivredno preduzeće zа slivno područje donjeg tokа Tise, Segedin, Mаđаrskа
Oblast projekta Zaštita životne sredine
Trajanje projekta 01. feb 2013 – 31. jul 2014
Opis projekta Opšti cilj:

Poboljšаnje sаrаdnje i monitoringа u uprаvljаnju vodаmа u Autonomnoj pokrаjini Vojvodini i Župаniji Čongrаd.

Specifični ciljevi:

(1) Poboljšanje vodotoka reke Jegričke i kanala Kurca u prekograničnoj regiji izmuljivanjem i odstranjivanjem mulja i viška vegetacije iz rečnog korita;

(2) Razvoj zajedničke kontrole i sistema analize kako bi se sprečila poplava u prekograničnoj regiji;

(3) Očuvanje biodiverziteta reke Jegričke i kanala Kurca poboljšanjem kvaliteta vode.

Očekivаni rezultаti:

(1) Deo vodotoka reke Jegričke (od 44+015 km do 37+892 km) i kanala Kurca (od 1+857 km do 4+750 km) očišćen od viška vegetacije i zagađenog mulja;

(2) Ostvarena prevencija od poplave;

(3) Završena kontrola kvaliteta vode i mulja na odabranim lokalitetima pre i nakon projekta u skladu sa članom 8 ODV-a;

(4) Razmenjana iskustva između partnera u Srbiji i Mađarskoj;

(5) Biodiverzitet reke Jegričke i kanala Kurca očuvan poboljšanjem kvaliteta vode;

(6) Postignut brži tok reke Jegrička i kanala Kurca.

Glаvne аktivnosti:

(1) Izmuljivanje reke Jegričke: izmuljivanje uključuje hidrotehničko rešenje u vidu radova za poboljšanje hidro-ekološkog statusa rečnog korita i kvaliteta vode. Hidrotehnički radovi na reci Jegrička uključuju odstranjivanje vegetacije, mulja i blata od 44+015 km do 37+892 km reke Jegričke.

(2) Kontrola vode u Jegričkoj: kontrola kvaliteta vode i mulja na određenim mestima će se raditi pre, tokom i nakon izmuljivanja. Prva će se raditi pre izmuljivanja i odstranjivanja viška vegetacije kako bi se odredila situacija. Analiza će se ponoviti da bi se utvrdilo stanje ovog vodenog eko sistema.

(3) Izmuljivanje kanala Kurca: definisaće se projektni plan i sprovođenje izmuljivanja. Deo između 1+857 km i 4+750 km će se izmuljivati u skladu sa postojećim tehničkim planovima.

(4) Kontrola vode u kanalu Kurca: deo između 1+857 km i 4+750 km će se kontrolisati u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama. Merenje mulja i kvaliteta vode će se vršiti pre, tokom i nakon izmuljivanja kako bi odredili trenutnu situaciju.

(5) Promocija: aktivnosti promocije će se vršiti sa ciljem da se predstave aktivnosti projekta i rezultati. Zahtevi za promociju bi trebalo da budu pogodni svim posetiocima i stanovnicima projektnih regija. Otvarajuća i zatvarajuća konferencija će se održati u Mađarskoj i Srbiji, priprema, štampa i distribucija letaka i brošure sa analizom, rezultatima kontrole i mađarskim iskustvima sa Okvirnom direktivom o vodama.

(6) Softversko rešenje sa internet prezentacijom: internet prezentacija bi trebalo da uključuje sledeće informacije: opis dobre prakse u vezi sa ODV kontrolom i ocenu. U ovom delu partneri ubacuju kratak opis merenja (spisak parametara, metoda merenja, procesi), podatke merenja, kratke izveštaje o čišćenju zemlje, koristan PR materijal, ocenu (individualne ocene, zajedničke ocene), fotografije.

(7) Nabavka opreme i usluga: angažovanje stručnih usluga za PRAG procese, plan tendera, usluge kontrole, usluge čišćenja zemlje. Dogovoriti stručne usluge kako bi garantovali odgovarajuću implementaciju dokumenata javne nabavke i procedura u skladu sa PRAG-om. Obezbediti usluge kontrole. Obezbediti instrumente.

Ciljne grupe:

Glavne ciljne grupe sa kojima ćemo sarađivati sa srpske strane su: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu – Departman biologije i ekologije, lokalna vlast, a sa mađarske strane, između ostalog, Univerzitet u Segedinu, opština Szegvar.

Krajnji korisnici su: poljoprivrednici, stanovništvo u oblasti sa rizikom od poplava, institucije uključene u upravljanje vodama, turističke organizacije.

Više informacija
Pogledajte sve vesti o projektu – Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima (eWAM)