U četvrtak, 01.11. 2018. godine, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Milan Čežek i Zoran Pavić, kao i predstavnik Razvojne agencije Vojvodine Živko Planić, posetili su opštinu Plandište i Alibunar sa željom da se podstakne praćenje i implementacija evropskih procesa i jačanje institucionalnih kapaciteta AP Vojvodine.

Domaćini u opštini Plandište bili su Goran Donevski, zamenik predsednika opštine, Endre Sabo, predsednik skupštine opštine i Aleksandra Mak Odavić, načelnica Opštinske uprave.

U Alibunaru goste je dočekao Dušan Dakić, predsednik opštine, Oliver Filipović, pomoćnik predsednika opštine za finansije kao i savetnik predsednika opštine Vladimir Petrović.

Opština Plandište je u proteklom periodu konkurisala sa projektom vezanim za uličnu rasvetu u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija- Srbija. Predstavnici opštine su zainteresovani da pojačaju svoje projektne aktivnosti, te su upoznati sa elementima i procedurama neophodnim za formulisanje uspešnih predloga projekata na pozive Evropske unije, kao i mogućem rešenju rekonstrukcije Doma zdravlja i nabavku opreme za ovu instituciju, što je planirano za naredni period.

Što se tiče opštine Alibunar, konstatovan je veliki napor predstavnika da kroz projekte u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija rekonstruišu kanalizacionu mrežu i nabave prečistač otpadnih voda.

Predstavnici opština izrazili su potrebu da u narednom periodu što bolje osposobe kadrove za upravljanje fondovima Evropske unije i nauče samostalno da formulišu predloge projekata. Predočeno je da tokom obuke polaznici razvijaju veštine i stavove koji su neophodni za preuzimanje aktivne uloge u razvoju projekata kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. S tim u vezi postignut je dogovor da Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u već dogovorenim okvirnim terminima realizuje obuke pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“.