Sastanak koordinacione grupe – predstavljanje prvog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020

U organizaciji Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine 08. aprila 2016. godine u sali Privredne komore Vojvodine održan je sastanak sa predstavnicima koordinacione grupe opština i gradova sa teritorije AP Vojvodine.

Glavna tema sastanka bila je predstavljanje trenutno aktuelnog poziva Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020, na kom su predstavljeni osnovni elementi poziva: prioriteti koji će se ovim programom finansirati, ukupan budžet, alokacija sredstava po prioritetima, vremenski period trajanja projekta, kao i dokumenta koja su neophodna prilikom podnošenja predloga projekata.

 

Prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 otvoren je 15. marta 2016. godine, a rok za podnošenje predloga projekata je 1. jul 2016. godine. Kod utvrđivanja prioriteta Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 vodilo se računa o zajedničkim potrebama i izazovima koji postoje u programskom području, pa u skladu sa tim, programom će se finansirati četiri prioriteta (poboljšanje kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite, zaštita životne sredine i biodiverziteta, doprinos razvoju turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa, i unapređenje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja). Budžet prvog poziva obuhvata sredstva namenjena za 2015, 2016 i 2017. godinu i iznosi ukupno 15.009.809 evra, od čega se 12.758.338 evra finansira iz EU fondova, a 2.251.471 evra predstavlja sufinansiranje. Evropska unija će finansirati najviše 85%, dok aplikanti iz svake zemlje učesnice treba da obezbede sufinansiranje najmanje 15%. Vodeći partneri i partneri na projektu moraju ispuniti određene kriterijume, da bi uzeli pravo učešća u programu: da su neprofitna pravna lica; registrovana na teritorije zemlje učesnice programa (Republika Hrvatska / Republika Srbija); učešće najmanje dva partnera, po jedan iz svake zemlje učesnice i nosilac projekta mora biti registrovan najmanje 12 meseci pre isteka roka za podnošenje predloga projekta.

 

Direktor Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Siniša Lazić, otvorio je sastanak i pozvao prisutne da nastave i unaprede dobru praksu saradnje, informisanja i međusobne razmene iskustva u cilju što uspešnijeg korišćenja sredstava iz EU fondova. Takođe je naglasio da Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine ostaje otvoren za svaku vrstu podrške i saradnje u ovom, a i budućim pozivima.

 

Još jednom je ocenjena korisnost ovih okupljanja, a naročito prilikom novih aktuelnih poziva, kako bi se dobile blagovremene, potpune i tačne informacije.

 

Jedan od narednih koraka jeste poseta lokalnim samoupravama na teritoriji Bačke i Srema kako bi se razmotrile mogućnosti kreiranja zajedničkih projekata u cilju što većeg učešća na prvom pozivu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.