ajava Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru Programa za Dunavski region

(Interreg VI-B) Program za Dunavski region će objaviti Drugi javni poziv za podnošenje predloga projekata 2. oktobra 2023. godine. Rok za podnošenje predloga projekata biće otvoren do 29. februara 2024. godine.

Program će podržati projekte fokusirane na programske prioritete 1, 2 i 3, kao i na specifičan cilj 4.2 odnosno:

•    Prioritet 1 – Pametniji Dunavski region
•    Prioritet 2 – Zeleniji Dunavski region sa niskom emisijom ugljenika
•    Prioritet 3 – Socijalno orijentisan Dunavski region
•    Prioritet 4 – Bolje upravljanje saradnjom u Dunavskom regionu:
o    specifični cilj 4.2 – Jačanje institucionalnih kapaciteta za teritorijalno i makro-regionalno upravljanje

Program za Dunavski region promoviše ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u Podunavlju kroz integraciju politika u odabranim oblastima delovanja. Program pruža finansijsku podršku onim projektima transnacionalne saradnje koji doprinose razvoju inovativnijeg, održivijeg i više socijalno orijentisanog Dunavskog regiona.

Programsko područje obuhvata teritoriju 14 zemalja koje sačinjavaju makro-region, od kojih su 9 članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka (Baden-Virtemberg i Bavarska), Mađarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, i 5 zemalja koje nisu članice EU: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Moldavija i Ukrajina (Černivetska oblast, Ivano-Frankovska oblast, Zakarpatska oblast, Odeška oblast).

Ovaj poziv za dostavljanje predloga projekata sprovodiće se u jednom koraku i zahtevaće od podnosilaca predloga projekata da pripreme i podnesu kompletan obrazac za prijavu onlajn preko Zajedničkog elektronskog sistema za praćenje – JEMS.

Program će izdvojiti do 55.051.854,53 evra za finansiranje projekata u okviru Drugog poziva. Maksimalni doprinos EU projektnim budžetima iznosi 80% ukupnog budžeta projekta.

Svaki projekat, čija je implementacija ograničena na maksimalno 36 meseci čiji je očekivani početak sprovođenja januar 2025. godine mora uključiti barem tri finansijska partnera iz tri različite zemlje programskog područja: vodećeg partnera i najmanje dva projektna partnera. Partneri iz RS mogu biti i vodeći partner na projektu.

Aplikacioni paket i sve relevantne informacije o pozivu biće dostupne od 2. oktobra na programskoj internet stranici: https://www.interreg-danube.eu/
Najavu Drugog poziva sa više detalja takođe možete preuzeti sa programske stranice: https://www.interreg-danube.eu/dtp-archive/about-dtp/new-funding-2021-2027/how-to-apply/second-call

Ministarstvo za evropske integracije organizovaće Info-dan u Beogradu povodom objave Drugog javnog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa za Dunavski region. Informacije o datumu, terminu i adresi održavanja Info-dana biće naknadno objavljene.

Vest preuzeta sa: https://www.mei.gov.rs/srp/