Radna poseta Opštini Čoka i Opštini Kanjiža

Predstavnici Fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine, Milan Čažek i  Kristina Bašić, zajedno sa predstavnicima Razvojne agencije Vojvodine, Jaroslavom Ferko i Tijanom Mirković, posetili su danas Opštinu Čoka i Opštinu Kanjiža. U Opštini Čoka sreli su se sa predsednikom Opštine Čoka Stanom Đemberi i šefom Odeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu, urbanizam i komunalne delatnosti Evom Ševenjhazi i njihovim saradnicima. U Opštini Kanjiža sreli su se sa direktorom  Internacionalnog centra za razvoj Potisnog regiona Kristinom Molnar Makai i njenim saradnicima.

Tokom održanih sastanaka, dogovorena je sveobuhvatnija neposredna saradnja predstavnika lokalne samouprave sa Fondom, a povodom mogućnosti finansiranja putem EU fondova kroz pomoć kod odabira i pisanja projekata prema EU i buduće obuke u Opštini Čoka od strane zaposlenih u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, koje su planirane za sve zainteresovane s teritorije Opštine. Predstavnici Opštine Čoka izneli su svoje probleme sa kojima se suočavaju – rešavanje pitanja regionalne deponije, kao i modernizacija pijace u Čoki – a koje bi mogli da reše kroz realizaciju EU projekata, u čemu bi im Fond pomogao. Predstavnici Opštine Kanjiža su izuzetno aktivni u privlačenju srdstava iz Evropskih fondova, a najvažniji projekti, koji su trenutno u implementaciji, su iz oblasti vodosnabdevanja i razvoja vodovodne infrastrukture u pograničnim slivnim područijima – projekat WASIDCA – kao i iz oblasti ekoturizma, turizma i zaštite životne sredine – projekti Veslamo u istom čamcu i OASIS.

Tokom sastanaka razgovarano je i o mogućnosti saradnje predstavnika lokalne samouprave sa Razvojnom agencijom Vojvodine kroz korišćenje subvencija, kao  i kroz izradu razvojnih dokumenata koji se direktno tiču javne lokalne samouprave (JLS).