Održana Profesionalna konferencija povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u Sarajevu

Profesionalna konferencija povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u okviru  projekta  „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ održana je 14. novembra 2023. godine u Opštini Novi Grad u Sarajevu – Bosna i Hercegovina.

Prisutne je najpre pozdravio generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Namik Hodžić, a potom su prisutne pozdravili i sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović,  predsednik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Husein Kličić  i  sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Daniel Tučić.
Dejan Rešetar, iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, je prisutnima predstavio projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“, kao i buduće aktivnosti i događaje koji su planirani tokom sprovođenja projekta, a koji su usmereni na uvođenje novih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

O značaju fizičke aktivnosti u poznim godinama govorio je Asmir Vateš  (Sportska akademija Respect), a o javno-zdravstvenom aspektu dijabetesa govorila je profesor dr Aida Ramić Ćatak (Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH).

Događaju su prisustvovali predstavnici stručne zajednice koja svakodnevno radi sa starijom populacijom – zdravstveni radnici, predstavnici ustanova socijalne zaštite, članovi i volonteri lokalnih organizacija Crvenog krsta sa područja pet kantona na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i šira javnost.

Cilj projekta HEAL je doprinos poboljšanju opšteg zdravlja starijih građana i građanki povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno – preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ (eng. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 254.447,78 evra, a Evropska unija kofinansira projekat sa 216.280,61 evra.

Projekat zajedno sprovode Crveni krst Vojvodine, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Inđija i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokraijne Vojvodine.