Održana četvrta obuka za članove lokalnih mobilnih timova na Igmanu

U periodu od 6. do 10. novembra 2023. godine, na Igmanu (Bosna i Hercegovina), održana je četvrta obuka za članove lokalnih mobilnih timova sačinjenih od volontera iz organizacija Crvenog krsta sa teritorije Srema i Federacije Crvenog križa sa teritorije pet kantona Bosne i Hercegovine. Obuka je održana u okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“.
Trening na Igmanu okupio je 35 volontera koji su imali priliku da uče o setu mera i o veštinama kako da pomognu starijim sugrađanima u prekograničnoj oblastii. Ovaj trening bio je četvrti od četiri treninga predviđena projektom.
Učesnici su, na početku obuke, po grupma, prezentovali zadatke dobijene tokom drugog treninga koji je održan na Letenci. Tokom treninga, polaznici su uvežbavali kako komunikacione veštine unutar tima, tako i veštine komunikacije sa starima. Volonteri su, kroz igranje različitih uloga, uvežbavali veštine rešavanja problema na terenu. Poslednjeg dana, polaznici su imali praktične vežbe iz oblasti prve pomoći u okviru kojih su prolazili korake koje treba da preduzmu ako su identifikovali zdravstveni problem kod starije osobe prilikom rada na terenu. Na kraju obuke, učenici su uvežbavali i prezentovali stečeno znanje iz nabrojanih oblasti i uradili izlazni test kako bi pokazali novostečena znanja.
Ovim treningom zaokružena su teorijska i praktična znanja volontera koji sačinjavaju lokalne mobilne timove koji su neophodni za izlazak na teren i praktičan rad sa starijim osobama na projektom predviđenim teritorijama prekograničnog regiona.
Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ odražava ozbiljnu zabrinutost za sve veći broj starijeg stanovništva u obe zemlje. Sve više starijih osoba svakodnevno zahteva pažnju i negu, a HEAL projekt ima za cilj da im pruži adekvatnu zdravstvenu negu posredstvom formiranja mobilnih timova koji će obilaziti ruralna područja i pružiti im potrebnu pomoć.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da će broj ljudi starijih od 60 godina širom sveta skočiti sa 12% na 22% ukupne svetske populacije između 2015. i 2050. godine. Zbog ovog dramatičnog rasta broja starijeg stanovništva, od suštinskog je značaja da se koordinišu i integrišu usluge koje pružaju sistemi zdravstvene zaštite u regionu.
HEAL projekt će biti sproveden u 12 opština i kantona u prekograničnom regionu, pri čemu sedam opština pripada Republici Srbiji (Irig, Šid, Ruma, Inđija, Sremska Mitrovica, Pećinci, Stara Pazova), dok pet kantona pripada Federaciji Bosne i Hercegovine (Tuzlanski, Posavski, Srednjo-bosanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo).
Projekat HEAL počeo je sa realizacijom 1. februara 2023. godine, a trajaće do 31. jula 2024. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 254.447,77 evra, od čega vrednost donacija Evropske unije u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina iznosi 216.280,60 evra.