Predstavnici Fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine, Zoran Pavić i Senka Bengin, zajedno sa predstavnicama Razvojne agencije Vojvodine Natašom Rončević i Tijanom Mirković, posetili su danas opštine Apatin i Kula.

U Opštini Apatin sreli su se sa predsednikom Skupštine Opštine Apatin Nikom Petrovićem i njegovim saradnicima, dok su ih u Opštini Kula dočekali pomoćnici predsednika Opštine Jelena Pavkov i Strahinja Paravina sa saradnicima.

Tokom održanih sastanaka, dogovorena je sveobuhvatnija neposredna saradnja predstavnika lokalne samouprave sa Fondom, a povodom mogućnosti finansiranja putem EU fondova kroz pomoć kod odabira i pisanja projekata prema EU i buduće obuke od strane zaposlenih u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, koje su planirane za sve zainteresovane s teritorije Opština.

Predstavnici Opštine Apatin su aktivni u pisanju i implementciji EU projekata, a trenutno se realizuje Dunavski transnacionalni program gde, pored Opštine Apatin, učestvuju Slovenija, Austrija i Mađarska, dok predstavnici Opštine Kula realizuju projekat prekogranične saradnje – Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u vezi sa kulturom i tradicijom. Takođe, podneli su projektnu ideju, sa partnerima iz Mađarske, na temu tradicionalnih kuhinja, koja podrazumeva opremanje Ugostiteljskog odseka u Ekonomskoj školi u Kuli.

Tokom sastanaka razgovarano je i o mogućnosti saradnje predstavnika lokalne samouprave sa Razvojnom agencijom Vojvodine kroz korišćenje subvencija, kao  i kroz izradu razvojnih dokumenata koji se direktno tiču jedinica lokalne samouprave (JLS).