Arhiva vesti

Upravo je počela realizacija projekta „Evropska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim oblastima“

_DSC0032-3000.jpg

Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine je jedan od 14 partnera međunarodnog projekta “ENSURE” koji se zalaže za Evropsku mrežu za koheziju i solidarnost u ruralnim oblastima. Upravo je počela realizacija projekta „ENSURE“!

Projekat “ENSURE” je uspešno prošao kriterijume Evropske komisije u junu 2017. godine što je omogućilo partnerima međunarodnu mrežu saradnje u periodu od dve godine. Partneri dolaze iz 13 zemalja - 12 partnera iz Evropske unije, dok su 2 susedi iz Srbije i Crne Gore.  Zahvaljujući velikoj mreži različitih država, partneri će moći da razmenjuju iskustva u pogledu različitih politika EU, poput strukturnih fondova EU, obrazovnih programa EU ili Zajedničke poljoprivredne politike. Ukupno 6 partnera predstavljaju lokalne organe, 5 partnera federacije i tela koja predstavljaju lokalne samouprave, jedan partner predstavlja regionalnu vlast, dok su 2 partnera iz nevladinih organizacija (NVO). Ovo predstavlja još jednu prednost jer će se okupiti predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Projekat “ENSURE” se bavi svakodnevnim pitanjima koja se odnose na građane koji žive u ruralnim područjima, kao što su: lokalni razvoj, prekogranična mobilnost poljoprivrednih radnika ili bezbednost hrane. Postavljajući pitanja koja su od velikog interesa za građane, ovaj projekat će se baviti pitanjima poput: pada podrške Evropskoj uniji, evroskepticizma i državljanstva EU.

Prvi projektni sastanak održan je u periodu od 18. do 20. oktobra u Slovenskoj Bistrici (Slovenija). Domaćin - Regionalni informativni centar Slovenska Bistrica obezbedio je sesije umrežavanja, studijske posete i radionice za upravljanje projektima. Tokom ovog događaja, partneri su imali mogućnost da potvrde raspored projektnih aktivnosti kao i metode rada, ali ono što je najvažnije, imali su priliku da se bolje upoznaju. Sastanak je zaključen potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu. Sledeći projektni događaj održaće se u aprilu 2018. godine u Hrvatskoj.

Budite u toku sa najnovijim aktivnostima na:  https://www.facebook.com/ensurenetwork/ 

Projekat se sufinansira iz sredstava Evropske unije, Programa Evropa za građane i građanke.


Arhiva vesti

Aktuelne vesti

Pogledaj sve aktuelne vesti