Evropsko selo 2015. u Zrenjaninu

Povodom obeležavanja Dana Evrope, 8. maja 2015. godine, u Zrenjaninu je organizovan događaj pod nazivom „Evropsko selo“ 2015. Ove godine, i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine se pridružio događaju kao jedan od vodećih učesnika pored EU info point-a Novi Sad.

Učestvovalo je 26 osnovnih škola i svaka škola je imala svoj štand na kome je predstavljala određenu zemlju članicu Evropske unije. Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je takođe imao svoj štand ne kome su učesnici i zainteresovani mogli da se upoznaju sa aktivnostima Fonda, kao i da saznaju nešto više o projektima iz fondova EU i da razmene iskustva u toj oblasti. Takođe, Fond je obezbedio poklone za četiri učenika koja su pokazala najbolje znanje na testu koji je bio sastavljen za ovu priliku. Među učesnicima na manifestaciji bili su Luka Bjankoni ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ana Ilić, zamenica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Snežana Pupovac koordinatorka EU Info Point Novi Sad, kao i predstavnici ambasada Grčke, Švedske, Rumunije, Mađarske, Bugarske i Francuskog instituta iz Novog Sada.

Projekat-manifestacija „Evropsko selo“ je 2012. godine pokrenula Osnovna škola iz Tomaševca da bi joj se uskoro pridružile i druge škole, ukupno 26 osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina. Nakon dve godine, usled velikog odziva učenika i nastavnika, manifestacija je prerasla školski karakter i uvrštena je u gradske manifestacije od značaja. Ideja je proistekla iz činjenice da 75% mladih ljudi i dece nije imalo priliku da putuje u zemlje EU i želje da se promoviše različitost naroda i država koje čine modernu Evropu. Predstavljajući i promovišući različite kulture i tradicije se neguje i sopstvena kultura. Manifestacija se uvek održava u mesecu maju povodom Dana Evrope.